תזונה מותאמת לסוף הקיץ
על פי הרפואה הסינית ותורת האלמנטים, ישנם חמישה אלמנטים השולטים בנו ובעולם: עץ, אש, מתכת, מים ואדמה. כל אלמנט כזה מייצג תפיסת עולם שלמה.
האדמה בתורת האלמנטים משויכת לתקופת סוף הקיץ, תקופה יחסית קצרה בשנה ופחות מוגדרת כ"עונה". לרוב, האלמנט הזה מתבטא בחודש האחרון של הקיץ -אמצע השנה הסינית.
תקופה זו מייצגת את נקודת המעבר בין היאנג לין: בין הצמיחה וההתפרצות של האביב והקיץ להתכנסות, התקררות ומסתורין של הסתיו והחורף.
זו תקופה שלווה, מלבלבת- שכן זו התקופה בה הזמן "עוצר מלכת" והפעילות נעשית חסרת מאמץ. אחדות, הרמוניה ופשרנות בין קיצונים. על מנת להתאים עצמנו, יש להקשיב לקצב ולמעגלים המקלים על החיים. מצבים פיסיים ומנטאליים של קשיחות וחוסר התאמה יכולים להתאזן על ידי מרכוז האנרגיה בידי נשימות ומדיטציה. אלמנט האדמה יכול גם להתקשר לתקופה של הימים המכונים נייטרליים בין העונות.
כדי להתאים עצמנו לאלמנט ולעונה, עלינו לבחור במזונות אשר מייצגים את המרכז ועוזרים להגיע להרמוניה- מזונות מתוקים במתינות, צהובים או זהובים, עגולים, או הידועים כמזונות ממרכזים כמו תירס, גזר, כרוב, שעועית סויה, דלעת, תפוחי אדמה, בטטות, טופו, אורז ואורז מתוק, אפונה, מלון.
את המזון יש להכין בפשטות, עם מינימום תיבול. יש להימנע ממנות מסובכות וצירופי מזונות. יש לנהוג במתינות בכל שלבי ההכנה של המזון, כלומר זמן הבישול, שיטות וטמפרטורה, כמו גם השימוש במים ושמן לבישול.
האיברים המתקשרים לאלמנט האדמה הם הטחול והקיבה. אלו אחראיים בעיקר על עיכול ופיזור האנרגיה של המזון, אשר ישומש ליצירת wei Qi (אנרגיה המקבילה במידה מסוימת למערכת החיסון שלנו) ויטאליות, חימום, בניית רקמות ותפקודים מנטאליים.
בעונה זו, נראה כי תפקוד איברי הטחול והקיבה הסיניים (תפקוד שאינו בהכרח חופף לתקוד פיסיולוגי!) עלולים לסבול מחוסר אנרגיה, או צ'י.
תזונה לחוסר צ'י- הטיפול התזונתי המתאים למצבי חוסר באיברי הטחול והקיבה הסיניים, יתחיל במזונות שהינם מחממים או לפחות נייטרליים מבחינת טמפרטורה. מזונות בעלי תכונות מקררות מחלישים את תהליך פירוק המזון, מכבים את ה"אש העיכולית" ולמעשה, בתהליך החימום של המזון הגוף מכלה אנרגיה.
מזונות המתקנים חוסרים, כוללים פחמימות מורכבות רבות, ומזונות מסוימים מן החי. המזונות הללו מטבעם הם מתוקים ו/או חריפים. אורז מבושל היטב הוא אחד המאזנים הטובים ביותר של הטחול לאורך זמן, יחד עם שיבולת שועל, אורז מתוק. מלבד אלו, ירקות עשירים בפחמימות כמו גזר, לפת, גזר לבן, שעועית שחורה, אפונה, בטטה ודלעת. מזונות ותבלינים חריפים מעט כמו בצל, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, שום, מוסקט.
כמויות קטנות מאוד של ממתיקים ופירות אפויים כמו סירופ אורז, מולסה, דובדבנים ותמרים.
אם החוסר הוא קיצוני, כמויות קטנות של מזונות מן החי המוכנים במרק עשויים לעזור, כמו דגי מקרל, טונה, הליבוט, אנשובי, כבד או כליות בקר, עוף, הודו, כבש. המזון החלבי היחיד שמומלץ למקרה כזה הוא חמאה.
את המזון יש ללעוס היטב ויש לצרוך אותו בצורה קלה לעיכול. ארוחות קטנות ותכופות הכרחיות לתחילת התהליך, ועל כל המזון להיות מבושל במתינות.
ישנם מזונות שיש להגביל את צריכתם- ירקות נאים, פירות ובעיקר הדרים, נבטים, עשבי דגנים, משונות מקררים כמו עגבניות, תרד, אצות, מלח, מזונות מתוקים מאוד, נוזלים, מוצרי חלב. יש להימנע מארוחות גדולות ומזונות עשירים.
טחול חלש מעיד על הזנחה של אלמנט האדמה ברמה התזונתית, הכנת מזון בדאגה ותשומת לב בעצמה תורמת להחלמה.
אלמנט האדמה מייצג ין, דאגה לאחרים ויכולות קבלה של החיים. אלו המכבדים את השפע שיש לאדמה להציע לא מבזבזים שום דבר יעיל. על ידי צריכה של מה שצריך ולא יותר, יש צמצום של הטוקסינים, וירידה של כמות האדמה שמעורבת בתעשיית החקלאות המסחרית. יש לכבד את מודעות האדם לגופו, ולסביבתו. יש להימנע ממזונות מעובדים ולחשוב בחמלה בעת צריכת מוצרי בשר, מעבר לצורך קיומי בסיסי.
מאחלת לכולנו מעבר עונות קל ונוח 3>
מאיה
Comments