top of page

תזונת חורף לפי הרפואה הסינית



החורף, על פי הרפואה הסינית, היא העונה האחרונה.

על מנת להתאחד עם החורף יש להדגיש את עיקרון הין YIN ולהיות יותר פתוחים לרעיונות, מתבוננים פנימה, ואוגרים- אפרופו החלטות של השנה החדשה... זמן מצוין לעצור ולהרהר בדברים שהגשמנו השנה, ובמה נבחר להתמקד בשנה האזרחית החדשה :)

הקור והחושך דוחפים אותנו למצוא חום פנימי. זה הזמן לנוח, לעשות מדיטציה לשפר את הנפש ולאגור את האנרגיה הפיסית- בצורת עליה קלה במשקל לעונה הקרה (לא עלייה חדה או משמעותית!) . זו הסיבה שכמה וכמה מטופלים שמעו אותי אומרת לאחרונה שזה לא זמן טוב לעשות ניקוי רעלים: הגוף בחורף ממוקד באגירה לשם שמירה על עצמו, והוא לא פנוי לחלוטין לבצע תהליכים של ניקוי בעונה הקרה.

למרות התהליך העיקרי של ין, חשוב להישאר פעילים מספיק על מנת לשמור על גמישות הגוף. פעילות גופנית קבועה חשובה מאוד, והליכות בחוץ אף מסייעות בחיזוק המערכת החיסונית (רק תוודאו שאתם מתלבשים חם ושמים צעיף לפני היציאה מהבית!)

נאמר על הכליות, איבר המשויך לאלמנט המים- הדומיננטי בחורף, שהן נפתחות לאוזניים. קולות הבישול מהמטבח מעוררים את התיאבון. מרקים חמים, דגנים מלאים, אגוזים צלויים נשמעים מצוין בימים קרים. מזונות יבשים, שעועית כהה, אצות וירוקי חורף מאודים מחזקים את הכליות בחורף. יש לבשל דברים לזמן ארוך יותר, בטמפרטורה נמוכה יותר ובפחות מים.

מזונות מלוחים ומרירים מתאימים במיוחד לחורף, כיוון שהם מעודדים ירידה ומרכוז של האנרגיה, מה שמגדיל את יכולת האגירה.

מזונות כאלו גם נוטים לקרר את חיצון הגוף וכך שמים פחות לב לקור הסובב- תוך כדי שהם מסייעים לשמור על פנים הגוף חמים ונעים. כמובן שיש להשתמש במלח במתינות, מאחר וכמות עודפת של מלח מכווצת את איברי המים (הכליות ושלפוחית השתן), שגורם לקור וצריכה מוגזמת של מים- מה שמחליש את האיברים הללו, אך גם את הלב.

סיפוק הגנה ללב ול-mind בחורף חשוב מאוד, ויכול להתלוות בתוספת מזונות מרירים- כיוון שנאמר על הטעם המריר שהוא נכנס ללב.

מזונות מלוחים כוללים מיסו, רוטב סויה, אצות, וכל מזון שנעשה מלוח על ידי הוספת מלח. בתזונה הממוצעת, יש שימוש מוגזם במלח, יחד עם שימוש לא מספיק במזונות מרירים. עם זאת, אין צורך בכמויות גדולות של מזונות מרירים, אלא כמויות קטנות וקבועות של מזונות אלו בחורף יעזרו לשמר שמחה בלב. מזונות מרירים כוללים בין היתר עלים ירוקים כהים (כמו קייל, מנגולד, אנדיב ופטרוזיליה...), שומשום, ודגנים מלאים.

לאחר הסתגלות הגוף לקור החורפי בעזרת בישול נכון ושימוש ביותר מזונות מלוחים ומרירים, האדם הקר עשוי לחוש עדיין תחושת קור עקב מחסור במזונות יאנג בעלי פוטנציאל חימום הגוף.

במקרים כאלו נוסיף מזונות מחממים (כמו ג'ינג'ר או קינמון לדוגמא) שעוזרים להזרים דם לקצוות ולשמור על הגוף נעים.

שיהיה לכולם חורף שמח!

מאיה

Comments


Featured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page